ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΤΟ ΑΓΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ


Η ''αλήθεια'' για όλα τα πράγματα και τον εαυτό μας σχετίζεται  με το κατά πόσο εμείς οι ίδιοι είμαστε σε θέση να ξεφύγουμε από την άγνοιά μας και να παραδεχτούμε ότι αυτά που μπορεί να πρεσβεύουμε διακρίνονται  από  αντιφάσεις, εγωκεντρικότητα και πλάνες. Ενώ σίγουρα υπάρχουν άπειροι δρόμοι για να φθάσεις στην ''αλήθεια'', κάποιοι, οι περισσότεροι ίσως , δεν τολμούν να βγουν έξω από το δικό τους κόσμο, από  το  κλειστό  κοσμικό  τους  κέλυφος και να γκρεμίσουν τους μύθους που τους τρέφουν και τους κρατούν στην πλάνη.


Αν διερευνήσει κανείς τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την αλήθεια οι άνθρωποι, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες αντιμετώπισης της ''αντικειμενικής'' αλήθειας: α) αυτοί που τη δέχονται αμέσως , β) αυτοί που της βάζουν ''φτιασίδια'' και τη μπολιάζουν με δικά τους πράγματα, γ) και αυτοί που την απορρίπτουν εντελώς. Θα  ρωτήσει όμως κάποιος:<< Τι είναι αλήθεια για να τη δεχτώ;>>


Αυτοί που αποδέχονται αμέσως την ''αλήθεια'', είναι αυτοί που από τον τρόπο που έζησαν και μεγάλωσαν, έμαθαν ότι δεν πρέπει να βάζει  κανείς  όρους στην αγάπη και τη γνώση και  ότι  πρέπει  να  είναι   σε θέση να τη δεχτούν όποιο και να είναι το τίμημα, ακόμα και αν τους αναγκάσει να αλλάξουν τρόπο ζωής. Στην  ουσία  είναι ακριβώς  αυτοί  που  υπερβαίνουν  το  εγωτικό κέλυφος  της  ατομικότητάς  τους  και  εκστασιάζονται  μεθώντας  με τον οίνο  του κοινού  βιώματος. Τίποτα  δεν είναι στατικό, τίποτα  απόλυτο, ζυμώνονται  λυτρωτικά  μέσα  στο  νοερό πυρ  της  ένωσης  των  εν εξελίξει  όντων.


Αυτοί που  προσθέτουν  φτιασίδια και  προχωρούν  καλλωπίζουν την ''αλήθεια'', δε την αποδέχονται όπως "είναι", γιατί επιθυμούν να φαίνονται φιλαλήθεις και ταυτόχρονα να μην αλλάξουν εντελώς τη ζωή τους. Ενώ αυτοί που την απορρίπτουν δεν έχουν αφήσει περιθώρια σε κάποια αλλαγή στον τρόπο της ζωής τους, γιατί θεωρούν ότι έχουν τη δική τους αλήθεια που είναι αναντικατάστατη και μόνιμη. 


Η  αλήθεια  συλλαμβάνεται  στον τρόπο  που  κατανοούμε  και βιώνουμε  σταθερά  την  επιτυχή  σύζευξη  των ενδόμυχων  προθέσεών  μας  με  τις  ατομικές  μας πράξεις  σε  σχέση πάντοτε  με οτιδήποτε  μας  καθιστά  χαρούμενους  μέσα  στον κόσμο  των όντων. Μήπως σκεφτήκατε τι είναι η ''αλήθεια'' τώρα;