ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΘΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

                                 Το ξύλινο δάπεδο της θόλου της Επιδαύρου 


Του Μιχαλόπουλου Αθανάσιου

Α. Στοιχεία αποσυμβολισμού για τη Θόλο της Επιδαύρου

Στην εξωτερική πλευρά της Θόλου της Επιδαύρου, αν προσέξουμε, υπάρχουν 26 κίονες δωρικού ρυθμού (μαύρες κουκκίδες). Όπως ισχυρίζεται η Αλτάνη στο έργο της Επίδαυρος Θόλου αποκάλυψις 1ος τόμος, οι 26 αυτοί κίονες αντιστοιχούν στα 26.000 χρόνια του μεγάλου ενιαυτού που διανύει ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Για 26.000 χρόνια ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα κάνει ανοδική τροχιά και στη συνέχεια διανύει 26.000 χρόνια καθοδικής πορείας. Το ηλιακό μας σύστημα δηλαδή κάνει μια κυκλική τροχιά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία με ανόδους και καθόδους που διαρκούν συνολικά 2.000.000 χρόνια περίπου, προκειμένου να διανύσει ολόκληρη την περίμετρο του Γαλαξία μας. Αστρονομικά γεγονότα που τα δέχεται επίσημα και η επιστήμη της αστρονομίας σήμερα.

Στον δεύτερο μαύρο κύκλο μέσα στον σηκό της δαπέδου υπάρχουν 14 ασπρόμαυροι κύκλοι. Αυτοί συμβολίζουν τις 14 μέρες που χρειάζεται η Σελήνη, για να καταστεί πανσέληνος (14 μέρες και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται κατά μέσο όρο η γυναίκα για την ωορρηξία).

Στο κέντρο του δαπέδου υπάρχει  εικαστικά αποτυπωμένη στο δάπεδο μια λευκή πέτρα που αντιστοιχεί στον ήλιο μας. Αν προσέξουμε κοντά στο κέντρο, πέριξ του ήλιου, υπάρχουν 6 κυκλικές τροχιές από μαύρους (νύχτα) και λευκούς (ημέρα) ρόμβους. Κάθε κυκλική τροχιά αντιστοιχεί στην τροχιά που διανύουν οι 6 πλανήτες που αναγράφονται και στο ανωτέρω σχέδιο (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας Κρόνος). Συνολικά έχουμε 7 πλανήτες μαζί με τον ήλιο και επιπλέον τη Σελήνη που βρίσκεται στους ασπρόμαυρους κίονες που επιδρά καταλυτικά στην πορεία της ανθρώπινης ζωής. Θα αναρωτηθείτε. Δεν ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες ότι υπάρχουν και οι υπόλοιποι πλανήτες; Και βεβαίως το ήξεραν. Οι άλλοι τρεις πλανήτες (Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτων) δεν σχετίζονταν με την ενθαδική ελεύθερη βούληση και τη γήινη ζωή του ανθρώπου, αλλά με τη μεταθανάτια πορεία της ψυχής και βρίσκονται στο άνω ήμισυ της υποτείνουσας του ορθογώνιου σκαληνού τριγώνου. Οπότε όλη η διαλογιστική εργασία που έπρεπε να κάνει ο άνθρωπος μέσω της φιλοσοφίας και γνώσεων που σχετίζονται με τη μυθολογία/θεολογία και την αστρονομία ήταν η ενασχόληση με τους 7 πλανήτες (συν τη Σελήνη) και τον ήλιο-Απόλλωνα, προκειμένου να γίνει εναρμόνιση της λογικής και άλογης ψυχής με το πεδίο συχνοτήτων/δονήσεων του ηλιακού συστήματος.




Β. Στοιχεία τυπικής αρχαιολογίας για το μνημείο-ναό της Θόλου

Η Αγλαϊα Αρχοντίδου Αργύρη, Αρχαιολόγος, στο βιβλίο της Επίδαυρος (σ. 22-26) παραθέτει την εξής περιγραφή:

«Κοντά στο ναό του Ασκληπιού βρίσκονται τα λείψανα ενός περίκεντρου οικοδομήματος, της Θόλου. Είχε κυκλικό σηκό, πτερό και εσωτερική κιονοστοιχία. Στην είσοδο που ήταν στα ανατολικά όπως στους ναούς, οδηγούσε μια ράμπα. Την εξωτερική δωρική κιονοστοιχία αποτελούσαν 26 κίονες, που στήριζαν ένα δωρικό θριγκό, στολισμένο με μετόπες ανάγλυφες με ρόδακα. Η εσωτερική κιονοστοιχία είχε 14 Κορινθιακούς κίονες. Μεταξύ των δύο κιονοστοιχιών παρεμβάλλετο ο τοίχος του σηκού, από άσπρο μάρμαρο, που είχε παράθυρο, για να μπαίνει το φως. Την πόρτα του σηκού στόλιζαν πολλά ανάγλυφα κοσμήματα, κυμάτια και ωά. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με άσπρες και μαύρες πλάκες από ασβεστόλιθο. Στο κέντρο σχηματιζόταν ένας πλατύς κύκλος, από μαύρη πέτρα. Στο κέντρο του ήταν μια κυκλική άσπρη πέτρα, κινητή, ώστε να αφαιρείται εύκολα από εκείνον, που θα ήθελε να κατέβει στο υπόγειο, με τους τρεις ομόκεντρους διαδρόμους. Στην αρχή θεωρήθηκε από τον ανασκαφέα αποθήκη πολύτιμων αντικειμένων. Η οικοδομική επιγραφή των δαπανών του ιερού, ονομάζει την Θόλο «ΘΥΜΕΛΑ» γι' αυτό υποστηρίχτηκε πως η θόλος ήταν τόπος εστιάσεως των ιερέων».


Αυτό που έχει απομείνει από το Θόλο της Επιδαύρου,
η υπόγεια βάση του, ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
Ο Λαβύρινθος που βρισκόταν από κάτω από το δάπεδο του Θόλου μας αποκαλύπτεται ότι είναι το υποσυνείδητό μας. Επίσης, παρόμοιες αντιστοιχίες συμβόλων και αποκαλυπτικοί συνδυασμοί αριθμών με απίστευτες γνώσεις που αγνοούμε υπάρχουν και στον ουρανό (ταβάνι) του Θόλου.







Γ. Ο τρόπος θεραπείας τότε και ο ελληνικός διαλογισμός

Κατ΄αρχήν να πούμε ότι μέσα στη θόλο διενεργούνταν δύο ειδών λειτουργίες, είτε μυήσεις μέσω διαλογισμού είτε θεραπείες ψυχοσωματικών ασθενειών. Ας αναφερθούμε στον τρόπο θεραπείας. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν πολύ καλά την απόκρυφη λειτουργία της απολλώνιας λύρας και των κραδασμών που προκαλούσαν οι μουσικές δονήσεις της. Έτσι κατασκεύασαν τον Λαβύρινθο της θόλου της Επιδαύρου με βάση τον εσωτερικό κοχλία (αριθμός 7 ανωτέρω εικόνας) του συστήματος του ανθρώπινου αυτιού. Γνωρίζουμε ότι οι κραδασμοί που προκαλούνται από τους ήχους μέσα στον κοχλία μετατρέπονται σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που συνεπαίρνει καθ' ολοκληρίαν τον ανθρώπινο οργανισμό, τον ψυχισμό του και τη νοητική του προδιάθεση. Μέσα στο δάπεδο της θόλου πραγματοποιούνταν θεραπείες (κβαντικού τύπου θα λέγαμε σήμερα) με βάση την εσωτερική αποκατάσταση της ψυχοσωματικής λειτουργίας του ανθρώπου. Στο δάπεδο μπορούσαν να εισέλθουν μέχρι 7 ασθενείς, όσες και οι πλανητικές κυκλικές τροχιές με τους ρόμβους. Κάθε ασθενής καθόταν σε διαλογιστική κατάσταση πάνω σε εκείνον τον ρόμβο που σχετιζόταν με την γενέθλια ημέρα του. Στο κέντρο της δαπέδου βρισκόταν ο ιεροφάντης που έπαιζε την απολλώνια λύρα. Όση ώρα διαρκούσε το παίξιμο της λύρας οι ασθενείς προετοιμάζονταν εσωτερικά ώστε να μπορέσουν να κατέλθουν στον υπόγειο λαβύρινθο από το κέντρο στο οποίο βρισκόταν ο ιεροφάντης. Γύρω και έξω από τις πλανητικές τροχιές βρίσκονταν θεραπευτές οι οποίοι παρακολουθούσαν τους ασθενείς και έκριναν ποιος από αυτούς ήταν έτοιμος να κατέβει στον υπόγειο λαβύρινθο. Πρόκειται για μια ολόκληρη μεθοδολογική θεραπεία της ανθρώπινης ψυχής εκτιθέμενη αρχικά στους κραδασμούς των ήχων της λύρας του Ιεροφάντη που κάθεται στο κέντρο του ξύλινου δαπέδου (ήλιος) και της μετατροπής τους σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Η επτάχορδη απολλώνια λύρα συνδέει αλληγορικά τους 7 πλανητικούς θεϊκούς χιτώνες εναρμόνισης της κοσμικής λειτουργίας με τα 7 ενεργειακά κέντρα του ανθρώπου (7 κανονικές νότες + 5 νότες-υφέσεις).   

                                           Το τρίγωνο της δωδεκάεδρης αύρας μας


Τα μυστικά της θόλου δε σταματούν στα εξωτερικά στοιχεία της τελετουργικής ψυχικής θεραπείας. Στο ανωτέρω τρίγωνο αποτυπώνεται το ζωογονικό τρίγωνο της δωδεκάεδρης ανθρώπινης ψυχής σύμφωνα με το οποίο "ταξιδεύει" η ανθρώπινη ψυχή τόσο κατά τη διάρκεια ενός ολοκληρωμένου διαλογισμού όσο και από τη γένεσή της και τον σωματικό θάνατο μέχρι την επανενσάρκωσή της. Μέσω του ελληνικού διαλογισμού ο άνθρωπος ενεργοποιεί όχι μόνο τα 7 φανερά κέντρα του, αλλά και τα 12 κύρια ενεργειακά κέντρα του (τσάκρας στην ανατολή).  Τα πέντε επιπλέον ενεργειακά κέντρα αντιστοιχούν στις 5 νότες-υφέσεις-δονήσεις που αποτυπώνονται στην ανωτέρω εικόνα. Μέσα από τον φιλοσοφικό ελληνικό διαλογισμό μελετώντας βαθιά φιλοσοφικά κείμενα (γενικά φιλοσοφικά έργα και κυρίως ελληνικά φιλοσοφικά κείμενα) και ανερχόμενοι μέσα μας στο επίπεδο του υπναγωγικού θεωρού-παρατηρητή κατορθώνουμε όχι μόνο να εξελίσσουμε τη νοητική μας ικανότητα, αλλά και να ανέλθουμε στον ανώτερο εαυτό μας, στον δαίμονά μας, αυτόν που επιλέξαμε κατά την επιλογή του βίου μας και να βιώσουμε την εσωτερική μας πληρότητα και αυτογνωσία. 




Ο θόλος της Επιδαύρου όπως ήταν εξωτερικά




















Σχετική βιβλιογραφία:

Άρρητοι λόγοι, Επίδαυρος θόλου αποκάλυψις (Αλτάνη)
Κρατύλος (Πλάτωνας)
Φαίδρος (Πλάτωνας)
Τίμαιος (Πλάτωνας)
Περί της Πλάτωνος Θεολογίας (Πρόκλος)
Περί του Πυθαγορικού βίου (Ιάμβλιχος)