ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ" ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ







Η σημερινή άποψη σύμφωνα με την οποία ισχυρίζονται μερικοί και λένε ότι πιστεύουν τους Θεούς είναι λάθος. Δεν υπήρχε τέτοια αντίληψη για τους Θεούς από τους προγόνους.  Οι πρόγονοί μας δεν "πίστευαν" στους Θεούς, γιατί απλά μια τέτοια λέξη είναι αδόκιμη προκειμένου να αποδώσει το νόημα της στάσης προς το θείο στην Ελληνική Θεολογία.





Οι πρόγονοί μας ακολουθούσαν τους Θεούς, όπως αυτό ξεκάθαρα δηλώνεται σε ένα από τα Δελφικά Παραγγέλματα:  Ἕπου θεῷ δηλαδή να ακολουθείς τον/τους Θεό/Θεούς. (Πηγή: Στοβαίος, Ανθολόγιον, ΙΙΙ, Ι, 173).




Η "πίστη" (βλέπε εικόνα πάνω) σύμφωνα με την άποψη του Πλάτωνα (βλ. Πολιτεία 519d έως το τέλος του 6ου βιβλίου) ανήκει στο κατώτερο γνωσιακό επίπεδο του ανθρώπου μαζί με την εικασία και αποτελεί την επιφανειακή γνωσιακή πρόσληψη των παραστάσεων του αισθητού κόσμου. Δηλαδή όταν πιστεύει κανείς, βλέπει μόνο την επιφάνεια των πραγμάτων γύρω του. Δεν μπορεί να γνωρίσει την ουσία τους. Αδυνατεί να γνωρίσει την αλήθεια. Η πίστη είναι η δογματική στέρεη βεβαιότητα που έχει κανείς για τα πράγματα και συνήθως βασίζεται στο εκάστοτε ιστορικό συλλογικό φαντασιακό που εδραιώνεται από την κοινωνία, ενώ αποκλείει την έρευνα, την επιστήμη και την διαλεκτική. 



Όταν πιστεύει, λοιπόν, κανείς συμπεριφέρεσαι σαν το πρόβατο, που ακολουθεί πιστά την αγέλη και υπακούει στον ποιμένα.



ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΟΙΜΕΝΕΣ


πηγή: hierophants.blogspot.gr - Δημοφών Αθηναίος