ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η "ΠΑΡΘΕΝΙΑ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΆΡΤΕΜΙΣ ΘΕΆΣχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για ΕΚΑΤΗ ΘΕΆ
                ΑΡΤΕΜΙΣ                                            ΑΘΗΝΑ                                       ΕΚΑΤΗ


Είπαμε, οι σύγχρονοι Έλληνες δε γνωρίζουν τίποτα ορθά για τους προγόνους τους, την φιλοσοφία και τη θεολογία τους. Οτιδήποτε γνωρίζουν το έχουν πληροφορηθεί από "ρωμιούς" ή αμύητους περί της ελληνικής φιλοσοφίας ανθρώπους είτε με μεγάλη δόση άγνοιας, είτε αποσπασματικά αλλοιώνοντας την αλήθεια, είτε με "προσαρμοσμένες" απόψεις, σύμφωνες με τη θρησκευτική καθεστηκυία τάξη κάθε εποχής!
Η παρθενία στην ελληνική κοσμοαντίληψη σημαίνει την αυτονομία που έχουν κάποιες θεότητες σε έναν τομέα της συμπαντικής δράσης των θεών.
Δηλαδή:
Ο κόσμος, τα σύμπαντα λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους συγκεκριμένους συμπαντικούς νόμους (φυσικούς, αστρονομικούς, υπερβατικούς). Οι νόμοι λειτουργίας των κόσμων, λοιπόν, εφαρμόζονται πάντοτε μέσω συλλογικών θεϊκών δράσεων. Έτσι, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις στην εφαρμογή των κοσμικών νόμων συμμετέχουν πάντοτε όχι ένας θεός αλλά αρκετοί θεοί δρώντας συλλογικά, σε μερικές περιπτώσεις κάποιες θεότητες (όπως π.χ η Αθηνά, η Άρτεμις και η Εκάτη) έχουν την αποκλειστική εφαρμογή συγκεκριμένων νόμων χωρίς να αναμειγνύονται άλλοι θεοί. Αυτή η δράση τους είναι δηλωτική της παρθενίας τους.

πηγή: περί της κατά Πλάτωνα θεολογίας, ΠΡΟΚΛΟΥ