ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για η γνώση είναι δύναμη


Κάποιοι ισχυρίζονται, ακόμα και σήμερα, ότι είναι περιττό το διάβασμα, η μελέτη και γενικότερα η γνώση. Αυτό το συμπέρασμα είναι το αποτέλεσμα της άγνοιας και της ημιμάθειας που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο πλήθος πολιτών στη σημερινή Ελλάδα.

Να τους θυμίσουμε ότι ο άνθρωπος ζει πάνω στη γη εκατομμύρια χρόνια. Συγκεκριμένα ο Homo Sapiens, η σημερινή μορφή του ανθρώπου, ζει εδώ και 200.000 χρόνια. Όλα αυτά τα εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μέχρι και πριν 7000 χρόνια η πρόοδος του ανθρώπινου πολιτισμού είναι σχεδόν στάσιμη, μηδενική. Από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν μηχανικά τον νου τους άρχισε η νοητική εξέλιξη.

Η αλματώδης και ραγδαία, όμως, πρόοδος άρχισε με τους Έλληνες πριν 3000 περίπου χρόνια με την εισαγωγή της αλφαβήτου και περισσότερο με την ανάπτυξη της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, η οποία έθεσε τις βάσεις για την καλλιέργεια των ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Οι Έλληνες συστηματοποίησαν μεθοδικά τη γνώση θεμελιώνοντας μια νέα εποχή για τον ΑΝΘΡΩΠΟ, αλλάζοντας ολοκληρωτικά την οντική διάσταση του ανθρώπινου υποκειμένου.

Από την εποχή των ελληνικών κλασικών χρόνων ξεκίνησε η ιλιγγιώδης πνευματική εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου. Η πρόοδος αυτή δεν τον άλλαξε μόνο πνευματικά αλλά και σωματικά. Ο σύγχρονος άνθρωπος όχι μόνο είναι πιο εξελιγμένος πνευματικά, διανοητικά και νοητικά αλλά και πιο όμορφος εξωτερικά.

Και όλη αυτή η τεράστια αλλαγή προήλθε με την γνώση και την παιδεία.

Σίγουρα, η γνώση μπορεί να προέλθει είτε από το διάβασμα και τη μελέτη βιβλίων είτε από την εξάσκηση των επαγγελμάτων, των τεχνών, των εμπειριών και των δραστηριοτήτων του ανθρώπου. Όμως η πρώτη πηγή γνώσης (μελέτη και διάβασμα βιβλίων) είναι ανώτερη ποιοτικά από οποιαδήποτε άλλη, γιατί αποτελεί την απόπειρα του ανθρώπου να συνομιλήσει με τον εσώτερο και ανώτερο εαυτό του, το πνεύμα του, τον λογικό νου του. Όσο εξελίσσεται ο νους του ανθρώπου τόσο μεγαλύτερη θα είναι στη συνέχεια και η εξέλιξη των επιστημών και, γενικότερα, του πολιτισμού του.

Να θυμίσουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που τόνισαν ότι ο προορισμός του ανθρώπου είναι η ηθική, διανοητική και πνευματική εξέλιξή του και στο τέλος η ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΤΟΥ με την επιστροφή της ψυχής του στον θείο κόσμο. Η πορεία είναι από την ΑΓΝΟΙΑ στην ΑΛΗΘΕΙΑ. Γιατί η φιλοσοφική γνώση είναι αυτή που αναπλάθει και ανυψώνει την λογική ψυχή του ανθρώπου, και τον θεώνει!!!

Ας θυμηθούμε λόγια μεγάλων ανδρών:

«Διπλά βλέπουν όσοι έμαθαν γράμματα.» Πυθαγόρας

«Η αγραμματοσύνη είναι μάνα όλων των κακών.» Πυθαγόρας

«Η εκπαίδευση είναι δύναμη που γιατρεύει την ψυχή.» Πλάτων
«Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους.» Πλάτων