ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΒΛΑΣΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ


Αποτέλεσμα εικόνας για O ΒΛΑΣΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Κείμενο: Μιχαλόπουλος Αθανάσιος

Η πραγματική φιλοσοφία δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που νοείται στον νεότερο κόσμο. Η φιλοσοφία γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα για ελεύθερους ανθρώπους και για συγκεκριμένο σκοπό. Όσοι εκλαμβάνουν τη φιλοσοφία ως απλή ενασχόληση με τη σκέψη και τον στοχασμό γενικότερα, δεν έχουν κατανοήσει καθόλου περί τίνος πρόκειται. Πάλι όσοι νομίζουν ότι το να φιλοσοφεί κανείς είναι μια ατομική απόπειρα δομημένη σε υποκειμενικές βάσεις, γράφοντας οτιδήποτε του κατέβει στο κεφάλι, έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Η φιλοσοφία δημιουργήθηκε από ελεύθερους πνευματικά-διανοητικά ανθρώπους για ελεύθερους ανθρώπους, συγκεκριμένα από τους Έλληνες των γεωμετρικών και κλασικών χρόνων για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους που επιζητούν να μάθουν πώς λειτουργεί ο νους και ποια είναι η φύση της ουσίας του. 


Όσοι συλλαμβάνουν  τις ελληνικές φιλοσοφικές σχολές (πλατωνισμός, σκεπτικισμός, στωικισμός, επικουρισμός κ.λπ) ως αντίθετες φιλοσοφικά μεταξύ τους ή ότι η μία σχολή αντιστρατεύεται τις άλλες, ΕΧΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ περί των φιλοσοφικών πραγμάτων και καλύτερα θα είναι να σιωπούν. 

Αν σταθούμε στον σκοπό και την ουσία της παραγωγής του ΚΑΘΑΡΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ, μπορούμε να παραθέσουμε κάποια παραδείγματα για το τι σημαίνει να φιλοσοφεί κάποιος.

Όταν κανείς φιλοσοφεί, χωρίς να το κατανοεί, αυτόματα διεγείρει και ενεργοποιεί νοητικά και πνευματικά τον νου του αρχίζοντας να αποκωδικοποιεί και να αναλύει νοηματοδοτώντας στην πράξη σύμβολα, μύθους, όρους, κοσμικούς φυσικούς νόμους και πλευρές του άγνωστου εαυτού του. Η φιλοσοφία είναι η ύψωση του ανθρώπινου νου στο επίπεδο αυτών που θέλουν να έχουν θέαση του πραγματικού νοητού κόσμου των Θεών. Όσο πιο πολύ φιλοσοφεί κανείς, τόσο ψηλότερα ανεβαίνει. Και όσο ψηλότερα ανεβαίνει τόσο περισσότερα "βλέπει". Είναι ένας και ο μόνος δρόμος που είναι στρωμένος με ορθολογικούς συλλογισμούς και μας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουμε αιθερικές και νοητικές πτήσεις χωρίς τέλος. 

Όπως ένα Εβραίος ραβίνος προσκυνεί τον Γιαχβέ, ένας χριστιανός προσεύχεται στον Χριστό ή ένας κομμουνιστής μελετά Μαρξ, κατά τον ίδιο τρόπο ένας ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙ. Στην πραγματικότητα ΦΙΛΟΣΟΦΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ και Έλληνας με την ευρεία έννοια θεωρείται ο φωτισμένος ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Άρα, δια της επαγωγικής οδού το πράγμα μας οδηγεί μόνο του. Ας σκεφτούμε λοιπόν ποιοι δεν θα μπορέσουν να αφήσουν τον εαυτό τους να φιλοσοφήσει πραγματικά.

Μετήλθα μόνο λίγες λέξεις για να καταδείξω το μέγεθος της άγνοιάς μας περί της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ....Γιατί το πρώτο στάδιο δεν είναι να φιλοσοφήσεις, αλλά να εισέλθεις στον ορθό δρόμο προκειμένου  να κατανοήσεις πώς μπορεί να φιλοσοφείς.....