Πολλοί δεν έχουν κατανοήσει τι είναι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ. Ας αποσαφηνιστούν πολύ συγκεκριμένες θεμελιακές πτυχές του και επισημάνσεις που τον διακρίνουν από τα νεωτερικά προτάγματα.
1. Εν αρχή, η άμεση δημοκρατία δεν είναι ιδεολογία, αλλά πολίτευμα, και δεν είναι σοβαρή η πολιτική θέση των κομμάτων εκείνων που την έχουν κάνει σημαία τους χωρίς να λένε πώς ακριβώς θα την εφαρμόσουν. Μπορείτε να φανταστείτε ένα κόμμα να πρότεινε ως πολιτική του θέση και ιδεολογία την "αντιπροσωπευτική δημοκρατία"; Γενικότητα και πολιτική αοριστία.
2. Ο Ελληνικός Κοινοτισμός δεν είναι απλά η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και συνελεύσεων. Κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει ως άμεση δημοκρατία απλά.
3. Στην δυτική νεωτερική "δημοκρατία" κυριαρχούν τρεις πολιτικές παραδόσεις που υπηρετούν το αντιπροσωπευτικό σύστημα που πολύ φανερά δεν πρόκειται για δημοκρατία, αλλά για φτιασιδωμένη κοινοβουλευτική ολιγαρχία. Οι τρεις πολιτικές παραδόσεις είναι της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (εξτρεμιστική, κομμουνιστική ή δημοκρατική), της ΔΕΞΙΑΣ (ακραία, φιλελεύθερη ή συντηρητική) και του ΚΕΝΤΡΟΥ ( κεντροαριστερά, κεντροδεξιά, φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία, κοινωνικός φιλελευθερισμός). Και οι τρεις πολιτικές παραδόσεις μας παραθέτουν σχεδόν 200 χρόνια την οργάνωση της οικονομίας με βάση τις κρατικές ή τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα το διαπιστώσαμε στα ζοφερά χρόνια που ζούμε. Ακόμα και οι δυτικές χώρες, που εδώ και πολλές δεκαετίες ομολογουμένως είναι πολύ πιο οργανωμένες και συντεταγμένες κοινωνικά και οικονομικά σε σχέση με την Ελλάδα, αντιμετωπίζουν προβλήματα πολιτικής χειραγώγησης και χρέους από το κατεστημένο ανεξέλεγκτο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπόγειων οικονομικών ολιγαρχιών.
4. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ δεν υιοθετεί κανένα δυτικό πολιτικοοικονομικό σύστημα. Γιατί; Επειδή δεν ταιριάζει καμιά εκδοχή του στην ελληνική περίπτωση. Στους δυτικούς ταιριάζει, επειδή κατά κανόνα το ιδανικό τους βρίσκεται στον ιδιωτικό χώρο, το υπεύθυνο άτομο που λογαριάζει μόνο τη θέση του εαυτού του μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ατομικότητα και ενδοκόσμια φιλοσοφία. Οι Έλληνες δεν υιοθέτησαν, δεν έζησαν ποτέ στο βίο τους τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό. Αυτό είχε αρνητικές συνέπειες στα θεολογικά ζητήματα. Οι Έλληνες ήταν πολύ νωρίτερα "άτομα" σε σχέση με τους δυτικούς. Έψαχναν πάντοτε το πώς θα εναρμονίζονταν οι ατομικές βουλήσεις τους. Αυτό απέτυχαν οικτρά να το συγκροτήσουν. Γιατί; Επειδή από την εποχή του Όθωνα τους αφαίρεσαν τη βάση για την επίτευξη ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, τον πολιτειακό κοινοτισμό. Όλα αυτά τα χρόνια, από την εποχή της επανάστασης, ποτέ δεν εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες το νεοελληνικό κράτος, γιατί τους καθιστούσε υποχείρια όντα. Από τότε μετεωρίζονταν μεταξύ του ατομοκεντρισμού και της κοινωνιοκρατίας. Ο ελληνικός πολιτισμός ήταν κατά βάση του κοινωνιοκεντρικός. Τι εννοώ; Πολιτισμός σχέσεων. Μεγάλη συζήτηση που δεν ενδείκνυται αυτήν τη στιγμή.
5. Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ δεν υιοθετεί την ύπαρξη κρατικών επιχειρήσεων, παρά την ύπαρξη κρατικών υπηρεσιών. Οι κρατικές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας μιας πραγματικής οργανικής αγοράς και πολύ εύκολα "ελέγχονται" από κέντρα εξουσίας που δε λογοδοτούν στους πολίτες. Επίσης, δεν υιοθετεί την ύπαρξη μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, επειδή απορροφούν όλη την δυναμική ενέργεια της κοινωνίας και παράλληλα παραλύουν κάθε κοινοτική συλλογικότητα που δρα στο χώρο της οικονομίας. Και βέβαια προωθεί την ύπαρξη των μικρών και μικρομεσαίων ιδιωτικών επιχειρήσεων που τονώνουν και εκφράζουν τη ατομική ιδιοπροσωπία των ενεργών πολιτών. Στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟ όλες οι επιχειρήσεις κοινωνικής και "κοινής ωφελείας", οι επιχειρήσεις που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση του κοινωνικού κορμού της χώρας και το κοινωνικό κράτος θα είναι ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ, οργανωμένες με βάση τους δήμους. Η δημοκρατία εξέρχεται του κοινοβουλίου και διαχέεται και στους χώρους της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας. Σύνδεση της πολιτικής με την οικονομία και την κοινωνία.
Οι ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ δε θα είναι κρατικές, αλλά θα ανήκουν σε όλους τους πολίτες. Κάθε χρόνο θα επιλέγουν οι πολίτες με εκλογή ή κλήρωση την ιεραρχική και διοικητική δομή των επιχειρήσεων αυτών από τα κάτω. Οι πολίτες θα είναι οι πρωταγωνιστές, αυτοί θα ορίζουν τα πάντα.
Εν ολίγοις, ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ προάγει την ελευθερία πολύ πιο ολοκληρωμένα από τον φιλελευθερισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη πολύ πιο ουσιαστικά από τον σοσιαλισμό ή την σοσιαλδημοκρατία.
Πρόκειται, λοιπόν, για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ......