ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΑΪΚΛ ΣΑΝΤΕΛ - Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ



Πατήστε εδώ, για να δείτε το βίντεο:

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη μια θεωρία της δημοκρατίας; Ο κοινοτισμός υπερβαίνει τα πολιτικά στερεότυπα της νεωτερικής πολιτικής θεωρίας που σχετίζονται με τις έννοιες αριστερά-κέντρο-δεξιά. Ο κοινοτισμός αποτελεί την φανέρωση μιας κοινωνίας της οποίας θεμέλια είναι η αρετή και το κοινό καλό (αρχαιοελληνικό δημοκρατικό πρόταγμα).



Στον κοινοτισμό, δεν μιλάμε απλά για άμεση δημοκρατία, αλλά για κάτι ακόμα πιο βαθύ. Πριν από κάθε συλλογική απόφαση (δημοψήφισμα) προέχει ο βαθύς δημοκρατικός θεσπισμένος διάλογος μέσα από το "συνέρχεσθαι" , προκειμένου να τεθούν οι βάσεις και οι όροι κάτω από τους οποίους θα παρθεί μια συλλογική απόφαση!!!. Με λίγα λόγια θα κριθούν από πριν ζητήματα που καθορίζουν τον αληθινό δημοκρατικό ανθρωπισμό, όπως π.χ:

α) πότε πρέπει να αποφασίζουμε συλλογικά και γιατί;
β) τι ορίζεται κάθε φορά ως δίκαιο σε κάθε περίσταση;
γ) ποια τα όρια μεταξύ της ηθικής, της δικαιοσύνης και της πολιτικής; Πώς συνδέονται με βάση έναν  πρακτικό βίο αυτές οι τρεις;

Πετυχαίνουμε τη συγκρότηση μιας αρμονικότερης κοινωνίας όταν δοθεί έμφαση σε συλλογικές αξίες, όπως η αμοιβαιότητα, η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη όταν είναι συνυφασμένες με τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μια ενδιαφέρουσα διαδραστική ομιλία του καθηγητή του Χάρβαρντ, Μάικλ Σαντέλ (Michael Sandel)

Η δημοκρατία ευδοκιμεί στις πολιτικές συζητήσεις, αλλά δυστυχώς μας λείπει η εξάσκηση, λέει ο Μάικλ Σαντέλ. Έτσι, ξεκινά ένα διάλογο με το κοινό, με αφετηρία τη φιλοσοφία περί δικαιοσύνης και ηθικής του Αριστοτέλη: «Δικαιοσύνη είναι να δίνεις στους ανθρώπους αυτό που τους αξίζει». Ο Μ. Σάντελ, πολιτικός φιλόσοφος και καθηγητής στο Harvard, καθοδηγεί ευχάριστα τη συνομιλία, για να διαπιστώσουμε αν όντως ο τρόπος του Αριστοτέλη ουσιαστικά μας υπαγορεύει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και επιχειρηματολογούμε σήμερα. Έτσι, εμπλέκει τους ακροατές ενεργά σε μια συζήτηση γύρω από μια υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τα κρίσιμα συστατικά της δικαιοσύνης.