ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ΤΟΝ ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΝΕΥΜΑ


Η εγκεφαλική Αμυγδαλή (με κόκκινο)



Η τάση για την πολιτική τοποθέτηση του συντηρητισμού φαίνεται να συνδέεται με την ανατομία του εγκεφάλου. Σε δείγμα νέων με συντηρητικές πεποιθήσεις παρατηρείται υπερτροφία στην εγκεφαλική αμυγδαλή που ερμηνεύεται ως αυξημένη ευαισθησία στην ανίχνευση κινδύνου. Δηλαδή αυτή η υπερτροφία της αμυγδαλής ξεφεύγει από την κανονική της λειτουργία. Αντίθετα, σε εκείνους που τοποθετούνται πολιτικά με ανοικτές απόψεις χωρίς εμμονές, η αμυγδαλή δεν είναι διογκωμένη και τείνουν να έχουν μεγαλύτερη πρόσθια έλικα του προσαγωγίου, η οποία συνεπάγεται μεγαλύτερη ικανότητα διαχείρισης αντικρουόμενης πληροφορίας.



Η εγκεφαλική αμυγδαλή είναι μια ομάδα νευρώνων, σε σχήμα αμυγδάλου που βρίσκεται κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος και θεωρείται μέρος του «πρωτόγονου» εγκεφάλου που αναλαμβάνει τις ενστικτώδεις λειτουργίες. Πρωτόγονος εγκέφαλος ονομάζεται το μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου που είναι κοινό και με άλλα είδη όπως τα ερπετά, και βρίσκεται κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος (την προέκταση του νωτιαίου μυελού). Θεωρείται πως στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου τα εξωτερικά τμήματα του «σκεπτόμενου» εγκεφάλου, όπως ο νεοφλοιός, σχηματίστηκαν αργότερα. Σχετίζεται με τα συναισθήματα, και ειδικά με τον φόβο, και τις αντιδράσεις σε αυτά. Συνδέεται με αρκετά από τα υπόλοιπα μέρη του εγκεφάλου και σε αυτήν καταλήγουν πρώιμα και ανεπεξέργαστα ερεθίσματα των αισθήσεων με σκοπό την ταχεία αντίδραση. Παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη μνήμη, στη λήψη αποφάσεων, και στις συναισθηματικές αντιδράσεις. 

Εν ολίγοις, όταν η αμυγδαλή βρίσκεται στην μέση-κανονική κατάσταση (όχι διογκωμένη) τότε ο νους λαμβάνει τις ορθές και "σοφές" αποφάσεις πέρα και πάνω από συναισθηματισμούς και παρορμήσεις.

πηγή: openscience.gr - wikipedia