ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ο ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ ΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΜΥΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για Αποσυμβολισμός των άθλων του Θησέως


Η αρχαία Ελληνική μυθολογία αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, μία από τις πλουσιότερες μυθολογικές παραδόσεις στον κόσμο. Για αυτό τον λόγο η λέξη «Μύθος» καθιερώθηκε αυτούσια σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Στην απόπειρα αποσυμβολισμού της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας δεν περιοριζόμαστε σε μία απλή εξιστόρηση επιλεγμένων μυθολογικών ιστοριών. Αντιθέτως, επιχειρούμε να αποκαλύψουμε τα αλληγορικά αρχετυπικά μηνύματα, τα οποία εμπεριέχονται στον πυρήνα τους. Υπό αυτό το πρίσμα, προσεγγίζουμε τους μύθους ως μία αλληγορική διήγηση του παρελθόντος, η οποία χρησιμοποιεί, ως εργαλεία, παγκόσμια αρχετυπικά σύμβολα και εικόνες, τα οποία είναι τόσο παλαιά όσο και ο άνθρωπος.

Πίσω από όλες τις μυθολογικές αναφορές συναντάμε το αρχέτυπο του ήρωα, βασικό στοιχείο του οποίου είναι το «ταξίδι αυτοπραγμάτωσης», το οποίο ξεκινά πάντα με την αρχική απομάκρυνση από την εστία του, συνεχίζει με το κάλεσμα στην περιπέτεια, τις δοκιμασίες-άθλους, έως τη στιγμή της νίκης, της μεγαλειώδους επιστροφής του, της τελικής καταλυτικής του μεταμόρφωσης και καθολικής αναγνώρισής του ως ήρωα. Μέσα από αυτή την «μυητική» διαδικασία αναδύεται εντέχνως η διαχρονική ισχύ των μυθικών ηρώων, τους οποίους συναντάμε έως και σήμερα στην σύγχρονη μυθοπλασία του Hollywood.

Ο ΘΗΣΕΑΣ υπήρξε ο σημαντικότερος ήρωας των Αθηνών (ένωσε όλους τους δήμους της Αττικής σε μια πόλη, την Αθήνα, ενώ καθιέρωσε τη γιορτή των Παναθηναίων), του οποίου οι άθλοι/ δοκιμασίες μπορούν να προσεγγιστούν τόσο ως νοητικές όσο και ως ψυχοσωματικές δοκιμασίες. Αυτές τις δοκιμασίες καλείται να ξεπεράσει ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος, ώστε, με την ενσυνείδητη κατάδυση στον πυρήνα του «είναι» του, να επιτύχει την συμβολική θανάτωση των κατώτερων όψεων της προσωπικότητας του και, ταυτόχρονα, την αντίστοιχη πνευματική αναγέννησή του σε ένα νέο συνειδησιακό επίπεδο, ώστε να καταστεί εφικτή η αυτοεπίγνωση και η αυτογνωσία.

Η φιλοσοφική αυτή πορεία και αναζήτηση αφορά ένα είδος προετοιμασίας προς ένα άνοιγμα σε μια άλλη λεπτότερη δόνηση, σε άλλη πιο διευρυμένη, συνειδησιακά και πνευματικά, πραγματικότητα. Η φιλοσοφική αυτή «μύηση» δεν είναι απλώς εισαγωγή σε ένα θεωρητικό σύστημα, αλλά μία ολοκληρωτική ψυχική μεταστροφή και συν-στράτευση σε έναν νέο τρόπο ζωής…

Ακολουθήστε αυτή την πορεία, μέσα από τους άθλους του Θησέα, την κατάβαση του στο λαβύρινθο και την νίκη του επί του Μινώταυρου…