ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΜΟΙΡΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)



Του Μιχαλόπουλου Αθανάσιου                                  

Οι ανθρώπινες ψυχές είναι αιώνιες και αθάνατες, σύμφωνα με την ελληνική κοσμοθεώρηση. Κάθε ανθρώπινη ψυχή (λογικός νους) επιλέγει μόνη της το σώμα στο οποίο θα ενσαρκωθεί με βάση τους κλήρους που τίθενται κάθε φορά. Στα δύο βίντεο θα κατανοήσουμε τον τρόπο που ενσαρκώνονται ή τελειώνονται οι ψυχές με βάση την πλατωνική φιλοσοφία. Γίνεται λόγος για την Ανάγκη και τις τρεις μοίρες, την Λάχεση (παρελθόν), την Κλωθώ (παρόν) και την Άτροπο (μέλλον).


Εμείς οι άνθρωποι έχουμε καίρια την ευθύνη για την επιλογή του σώματος και της ζωής που θα κάνουμε. Η επιλογή του σώματος και της 'ζωής"  που θα ζήσουμε κάθε φορά κρίνεται με βάση την συνισταμένη των ηθικών πράξεων που πραγματοποιήσαμε στις προηγούμενες ζωές μας. Δηλαδή η προαίρεση και η προτίμηση του τρόπου ζωής που θα επιλέξουμε καθορίζονται από όλα αυτά που έχει ενσωματώσει η νοητική ψυχή μας από τους προηγούμενους βίους. Όσο περισσότερο ασκούμαστε στην αρετή, τόσο βελτιώνουμε το μέλλον μας. Στην ελληνική κοσμοθέαση δεν είναι στόχος οι επανενσαρκώσεις, αλλά η η τελείωση του σκοπού για τον οποίο επιλέξαμε να ενσαρκωθούμε. Αν καταφέρουμε να καταστούμε ενάρετοι και γίνουμε ουράνιοι ταξιδιώτες με ενεργοποίηση των ουσιωδών λόγων μέσω της φιλοσοφίας, τότε θα σταματήσουμε να ενσαρκωνόμαστε και θα ζήσουμε στον αιώνιο, μακάριο και άφθαρτο θείο κόσμο μεστού αρμονίας, κάλλους και συμμετρίας.

Οι Τρεις μοίρες ως κόρες της Ανάγκης

Οι τρεις μοίρες είναι οντότητες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, παριστάνονταν συνήθως ως γυναικείες μορφές που κλώθουν.Η κλωστή που κρατούν στα χέρια τους, συμβολίζει την ανθρώπινη ζωή, δείχνοντας πόσο μικρή και αδύναμη μπορεί να είναι. Η λέξη «μοίρα» βγαίνει από το αρχαίο ρήμα μείρομαι που σημαίνει μοιράζω, είναι δηλαδή το «μερίδιο», το κομμάτι που παίρνει ο καθένας από τη μοιρασιά της ζωής.Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι πολλές πλευρές της ανθρώπινης ζωής καθορίζονταν από τις τρεις αυτές μυθικές γυναίκες. Η πρώτη Μοίρα, η Κλωθώ (συμβολίζει και το παρόν), γνέθει το νήμα της ζωής. Η δεύτερη, η Λάχεσις (το παρελθόν), μοιράζει τους κλήρους, καθορίζει τι θα «λάχει» στον καθένα (εξού και λαχείο).

Η τρίτη, η Άτροπος (το μέλλον), κόβει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, όταν έρθει η ώρα, την κλωστή της ζωής των ανθρώπων. Επέλεγε τον θάνατο του κάθε ανθρώπου και όταν ερχόταν η ώρα έκοβε με ψαλίδι την κλωστή της ζωής. Ήταν η μικρότερη από τις τρεις και η πιο σκληρή.
Στα βίντεο λεπτομερής ανάλυση.....